Petun Pekaanikakku ja Ellan estetiikka

Vierailimme kämppäkavereiden, Petra Noposen ja Ella Salmisen, kotona. Tapaaminen oli täynnä iloa ja energiaa. 

Peli-Karhujen pelaajat Petra Noponen (vas.) ja Ella Salminen (oik.)

”Kotka on kaupunkina kaunis ja vastaanotto on ollut erinomaista!”, hehkuttavat Ella Salminen ja Petra ”Petu” Noponen. Se on helppo ymmärtää, koska molemmat tulevat Forssasta, jonka keskusta ei vedä Kotkalle vertoja. Nyt olemme täällä, Karhuvuoren urheilutalon takana, kaukolämmöllä lämpiävällä asuinalueella, jossa on elämää. Täällä asuvat Peli-Karhujen ulkopaikkakuntalaisvahvistukset Ella ja Petu. Samassa korttelissa majailee useampikin joukkuetoveri ja naisten yhteiselo on tiivistä. Pihalla seisoessa on helppo ymmärtää tämä, sillä naurunremakka kuuluu kauas ja nostattaa hymyn kasvoille.

Ella Salminen ja Petra Noponen ovat tulleet Forssasta, jossa olivat joukkuetovereita ja jakoivat yhteisen asunnon. He tutustuivat maajoukkueessa ja olivat Napolissa 2019 kesällä samalla pelireissulla. Molemmat halusivat Kotkaan, koska Peli-Karhujen tapa pelata kiehtoi. ”Pelitapa on sellainen, johon koin istuvani hyvin. Olemme molemmat joukkueorientoituneita. Ei ole väliä kuka sen heiton ottaa, kunhan se on joukkueelle hyvä”, toteaa Petra.

Mitä erikoista kotkalaisessa pelitavassa ja kulttuurissa sitten oikein on? ”Kotkassa ajatellaan pelaamista joukkuekeskeisesti. Kulttuuri on yhteisöllinen. Pelaajista huolehditaan ja kaikki toimii hyvin. Myös voittaminen ja sen tavoittelu on vahvasti mukana. Meidät otettiin täällä erittäin hyvin vastaan. Urheilutalolla minulle tultiin juttelemaan ja antamaan vinkkejä, hallilla kun on muidenkin lajien edustajia, mm. voimailijoita. Ja kyllä minua onniteltiin CUP-voitoista kaupan kassallakin. Tämä oli kovin epäsuomalaista”, pohtii Ella.

Peli-Karhuilla on nyt nuori joukkue. Ella on 23-vuotias ja Petra pari vuotta vanhempi. Petra on asunut koko lapsuuden ja nuoruuden pääkaupunkiseudulla. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan kauppatieteitä Tallinnaan.”Koripalloa pelasin jo Tallinnassa, sen jälkeen Lappeenrannassa, Forssassa ja nyt Peli-Karhuissa. Turussa opiskelin maisteriksi. Olen kauppatieteiden maisteri ja koripalloilija”, kertoo Petra.

Miten kahden työn sovittaminen yhteen onnistuu? ”Olen paahtaja, olen luonteeltani sellainen. Saan energiaa työstä ja samalla ajatukset pois koripalosta ja päinvastoin. Toki se vaatii oman ajankäytön hallintaa. Molemmista pitää pystyä joustamaan”, vastaa Petra hymyillen.

Kuten Petra, on Ellakin pelannut Forssassa ennen Peli-Karhuihin tuloa. Ammattilaiskoripalloilijan ura ei ollut itsestäänselvyys. ”Olen myöhään puhjennut kukkaan. Kolmos- tai nelosluokalla opettaja sanoi, että sä olet hyvä tässä lajissa. Menin kokeilemaan ja olin ihan elementissäni. Niin pitkään, kun pelaamiseen on vahva intohimo, teen tätä. Olen seikkailijaluonne ja kuuntelen tunteitani”, kertoo Ella itsestään.

Pelit ovat menneet hyvin, Peka on hävinnyt ainoastaan muutaman ottelun syyskauden puolella. Ei nyt ihan helppoja voittoja ja kyllä Koronakin on vaikuttanut. ”Oli kahden kuukauden tauko ilman yleisöä, nyt on tosi kivaa. Ihan eri latautuminen. Kotiyleisö on kuudes pelaaja. Se sytyttää”, sanoo Ella.

Miten voittaminen onnistuu kerta toisensa jälkeen?  ”Lähdemme tosi keskittyneesti peli kerrallaan. Voittamisen halu on kova. Sarja jaettiin kahden kierroksen jälkeen ylempään ja alempaan loppusarjaan, joten kaikki pelit ovat todella korkeatasoisia nyt. Kaikki vedetään täysillä. Tämän kauden tavoitteena on voittaa Suomenmestaruus”, kertoo Petra. Voittamisen resepti jää arvoitukseksi, mutta valmistautumisesta molemmat paljastavat hieman. ”Olin ennen todella taikauskoinen, mutta enää en laita samoja sukkia joka peliin. Käyn kävelemässä, kuuntelen tiettyjä biisejä ja juon kahvia. Voimamusana toimii Sean Paul, jota olen nuoresta asti kuunnellut, sellaista energistä tanssibiisiä”, kertoo Petra. ”Kyllä, pelipäivän kahvi on ehdoton. Ja tietyt biisit. Minun voimabiisi on Life is life (maalibiisi). Isä on kova jääkiekkofani, ja tämä tulee lapsuudesta kun olen ollut pienenä paljon peleissä. Aina kun tuli maali, niin tämä kappale soi. Biisi tuntuu ihan kehossa. Se on iskostunut muhun pienestä pitäen”, kertoo Ella.

Kysyttäessä urasuunnitelmista, molemmat naiset sanovat samaa: haluavat pelata niin pitkään, kun riittää intohimoa.

HAUSKAT FAKTAT

Kertokaa 2-3 sellaista asiaa, joita kukaan muu ei tiedä teistä

  • Petra: 1. Ella juo kuumatkin juomat ykkösellä. Meillä kuluu tosi paljon kahvia. 2. Ella on kova esteettisten asioiden tekijä. Ella laittaa mun kynnet ja tekee tauluja.
  • Ella: 1. tämä on yhteinen: meillä on sellainen tapa, että toinen saattaa laulaa toisessa huoneessa ja toinen saattaa vastata laululla. Sen jälkeen ei välttämättä sanota mitään 😊 2. Petu tekee tosi hyvää Pekaanikakkua. Petu saa leipoa sitä sitten kun menen naimisiin. 3. Petu lisää kaikkeen suolaa

Mitä muuta te harrastatte, koripallon lisäksi?

  • Ella: punttis, joogaa, maalausta,
  • Petra: kävely, hölkkä, realitysarjat, hyvä ruoka, kokkaaminen, uusien kahvilat bongaus.

Miltä tuntuu asua kaukolämpökodissa?

  • Ella: kaikki on ollut helppoa ja huomaamatonta.
  • Petra: ihanan lämmin. Ollaan asuttu joskus viileämmässäkin…

Kuka on kaikkien aikojen paras koripalloilija?

  • Petra: Michael Jordan
  • Ella: Lea Hakala

Lisää ajankohtaisia