Kotkan Kantasatamassa rakenteilla olevan Satama Areenan työmaalla on jo kaukolämmöt päällä

Kotkan Kaupungin ytimeen rakennetaan kovaa vauhtia uutta tapahtumakeskusta (Satama Areena) ja kampuskorttelia. Satama Areenan rakennuttaa Backstaff Oy ja sen toiminnoista vastaa Kotkan tapahtumakeskus Oy. Energiakeskuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Kotkan Energia Oy. Kaikki kolme yritystä ovat Kotkan kaupungin tytäryhtiöitä. Hankkeen pääurakoitsijana toimii SRV. Alue valmistuu vasta kesällä 2023, mutta jo nyt, lumisimman talven keskellä, rakennuksen betoni- ja puurunkoa päästään kuivattamaan kaukolämmön avulla.

Mitkä ovat kaukolämmön edut rakennusvaiheessa? ”Kaukolämpö on edullisempaa kuin sähkö. Lisäksi se on heti käytettävissä. Vaikka tämä kohde on suunniteltu siten, että lopullista energiatuotantoa saadaan maalämmön ja uusiutuvan kaukolämmön yhdistelmänä, niin maalämpö saadaan käyttöön vasta paljon myöhemmin”, kertoo asiakkuuspäällikkö Risto Mellas.

Talvirakentaminen on haasteellista; lumiset ja kylmät olosuhteet lisäävät työmenekkiä, rakennusmateriaalien kulutusta ja hidastavat rakentamista. Myös energian tarve lisääntyy huomattavasti. Suurin rakennusaikainen taloudellinen säästö saadaan lyhentämällä rakennusaikaa. Rakennuksen lämmittäminen ja kuivattaminen suunnitellusti parantavat töiden sujuvuutta ja nopeuttavat töitä. Ilman lämmitystä ei materiaaleja voida pinnoittaa eikä sisätöitä aloittaa talven aikana.

”Rakennustyöt ovat SRV:n työmaalla hyvällä mallilla. Olemme runkovaiheessa ja nyt onkin olennaista saada betoni- ja puurungon kuivumiselle hyvät olosuhteet. Energiakeskustilaan on asennettu väliaikainen lämmönvaihdin ja lämpö on ollut päällä nyt puolitoista viikkoa. Vesikattoa saadaan umpeen lohko kerrallaan ja lämmitystä laajennetaan runkotyön etenemisen mukaan. Aulan alueen kaarevat katot asennetaan viimeisenä,” kertoo SRV:n työmaapäällikkö Pekka Ruokonen.

Kotkan Energia seuraa Kampuskorttelin Energiakeskuksen rakentumista tiuhaan ja pitää kuntalaiset projektin etenemisestä ajan tasalla. Hanke on Kotkalle erittäin merkittävä sekä suoraan että välillisesti. Työmaalla kävi keskusteluissa ilmi, että hanke on mahdollistanut ainakin yhden nuoren ammattilaisen paluumuuton paikkakunnalle. Motivaatio alueen kehittämiseen on kova.

Kotkan Energia rakentaa uudenlaisen maalämpöä ja uusiutuvaa kaukolämpöä yhdistävän energiaratkaisun räätälöitynä palveluna. Asiakkaiden toivoma ratkaisu yhdistää sekä toimijat että energian tuotantomuodot kestävällä tavalla. Kerromme tästä ainutlaatuisesta hankkeesta lisää kevään edetessä.   

Risto Mellas Kampuskorttelin Energiakeskuksen väliaikaisella lämmönvaihtimella
Lisää ajankohtaisia