Kaukolämpö on huoleton ja varma lämmitysmuoto, kunhan laitteistosta pidetään huolta

Tiedätkö, mitä vuosikertaa kaukolämpölaitteesi on? Kotkassa on lähes 700 käyttöikänsä loppumetreillä olevaa laitetta – vaihda ajoissa uuteen ja vältä vahingot! Kodin lämmön sydän, lämmönjakokeskus, tulee vaihtaa viimeistään 25 vuoden kohdalla uuteen. Kotkan Energia tarjoaa laitteistolle maksuttoman kuntoarvion.

Pikainen suihku ennen töihin lähtöä – mutta vesi ei lämpene, vaikka kuinka käännät säädintä kohti punaista. Tätä skenaariota tuskin haluat. Tai tätä: Saavut perjantai-iltana työviikosta väsyneenä kotiin ja jo eteisessä tunnet oudon viileän tuulahduksen. Kokeilet pattereita ja huomaat niiden kaikkien olevan kylmiä.

– Erityisesti vanhat kaukolämpölaitteet voivat vikaantua yllättäen samaan tapaan kuin esimerkiksi vanhat autot, toteaa Kotkan Energian kaukolämmön myynti-insinööri Esa Lehtinen.

Yli parikymppiset lämmönjakolaitteistot alkavat olla käyttöikänsä päässä. Vika ilmenee usein juuri äkillisesti lämpimän käyttöveden loppumisena tai huoneiston viilenemisenä. Voi myös käydä päinvastoin, eli patterit alkavat käydä kuumana, kun säädin ei toimi. Kotkan alueella näitä iäkkäitä, yli 20 vuotta vanhoja lämmönjakolaitteita on kaukolämmitteisissä omakotitaloissa arviolta lähes 400 kappaletta ja vähintään kolmen huoneiston taloyhtiöissä yli 300.

– Mitä vanhempi laite, sitä suuremmalla syyllä toiminnot kannattaa tarkistuttaa. Harva tietääkään, että  kaukolämpölaitteilla on tietty käyttöikä. Kun vuosia on 25 tai enemmän, on syytä vaihtoon.

”Lämmönjakokeskuksen uusinta kannattaa tehdä suunnitelmallisesti”, Kotkan Energian kaukolämmön myynti-insinööri Esa Lehtinen neuvoo.

Ennakointi säästää euroja

Kiinteistön lämmitysasiat tulevat monilla mieleen vasta kun ilmat kylmenevät. Yllättävä vikaantuminen tuntuu silloin nopeasti. Kun lämmönjakokeskukselle tulee tunnit täyteen, apua saa kyllä tavalla tai toisella, mutta se vie aikaa ja euroja. Hyvissä ajoin suunniteltu ja toteutettu laitteiston päivitys tulee aina edullisemmaksi ja siirto sujuu ilman haitallista lämpökatkoa.

Esa korostaa ennakointia. Kiinteistön kaukolämpölaitteistoon kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin omaan autoon eli se vaatii aika ajoin tarkastelua ja tarvittaessa huoltoa. Kotkan Energialla on nelipyöräisen vuosittaista katsastusta muistuttava vuosihuoltosopimus, jossa laitteisto käydään kauttaaltaan läpi ja raporttiin kirjataan huomiot sekä toimenpide-ehdotukset.
Toinen nopean avun varmistava lisäpalvelu on 24h-päivystyspalvelu. Siinä Kotkan Energia pitää huolen, että sopimuksen piirissä olevien kiinteistöjen laitteistojen varaosat ovat nopeasti saatavilla hätätilanteessa.

Kaukolämpöiseen omakotitaloon muuttaessa ei välttämättä tule ensimmäiseksi mieleen katsastaa lämmönjakohuonetta. Tämä kuitenkin kannattaa. Vanha kaukolämpölaitteisto vie enemmän energiaakin kuin uusi. Jos papereissa lukee asennusvuoden kohdalla
viime vuosituhat, on vaihdon aika käsillä.

– Kesällä on erinomaisesti aikaa vaihtoprojektille. Se vie omakotitaloissa yhdestä kolmeen viikkoa ja kaikkiaan neljästä viiteen kuukautta kerrostaloissa ja rivitaloissa, Esa vinkkaa.

Itse vanhan laitteen purku ja uuden asennus ei vie kuin viikon.

Suurin osa ajasta menee käytännön järjestelyihin ja päätöksiin: ensin suunnittelija piirtää kohdekohtaiset tarkat kuvat, jotka Esa kilpailuttaa usealla paikallisella aliurakoitsijalla. Hän valitsee tarjouksista parhaimman ja lähettää sen asiakkaalle. Asiakkaalla on myös hyvä olla aikaa hyväksyä tarjous – ja jos kyseessä on taloyhtiö, se vaatii hallituksen kokoontumista ja yhtiönkokouksen päätöstä investoinnille.

– Juuri tammikuun lopussa luovutin asiakkaalle käyttökoulutuksen kera kaukolämpölaitteiston, jonka ensimmäisen tarjouksen olin saanut jo syyskuun alussa. Nämä laitepäivitykset on hyvä tehdä ajan kanssa, Esa muistuttaa.

Uudet laitteet sisältävät paljon enemmän uutta tekniikkaa ja elektroniikkaa kuin vanhat edeltäjänsä.

Tämän päivän ja huomisen talotekniikkavalmius on laitteistoissa jo sisäänrakennettuna.

– Esimerkiksi taloyhtiöille lisäpalveluna tarjolla oleva Kotkan Energian Smartikle tuo reaaliaikaisen seurannan ja älykkyyden ohjata
lämmöntuotantoa todellisen tarpeen mukaan.

Omakotitaloasukkaat ovat itse vastuussa lämmönjakolaitteistaan, kun taas taloyhtiöissä laitteistotietoa ylläpitää isännöitsijä. Esa kannustaakin rivitalossa ja kerrostalossa asuvia kysymään isännöitsijältä, mikä on talon lämmityslaitteiston laita.

– Kotkan Energialla on vaihtoon tarjolla kaukolämpölaitteisto edullisella kuukausimaksulla, jonka lisäksi laitteiston huolto- ja ylläpitoon koko sopimuskauden ajan Kotkan Energian vastuulla.

Juttu on julkaistu alun perin Kymen Sanomissa helmikuussa 2024.