Jäähdytys

Jäähdytys

Kaukojäähdytys vai kiinteistökohtainen jäähdytys?

Kaukojäähdytyksessä lämpöpumppu- tai kompressorilaitoksessa jäähdytetty vesi siirretään rakennuksiin maanalaisissa putkistoissa. Kylmää ulkoilmaa ja/tai meren tai järven kylmää vettä voidaan käyttää hyödyksi.

Kiinteistön jäähdytysvesiverkostosta energiaa siirretään kaukojäähdytysverkostoon kiinteistön kylmänjakokeskuksessa lämmönsiirtimen välityksellä.

Suomessa joissakin suurimmissa kaupungeissa on saatavana kaukojäähdytystä. Näitä kaupunkeja ovat mm. Helsinki, Tampere ja Turku.

Kiinteistökohtaisessa jäähdytyksessä kiinteistön tarvitsema jäähdytys tehdään paikan päällä. Tähän on olemassa useita vaihtoehtoja, joista Kotkassa on käytössä tai tullaan ottamaan käyttöön lähivuosina kolme.

Kuva toimitalomme ilmanvaihtokonehuoneesta.

Asiakastarinoita

Kotkan Energia jäähdyttää

Case Kotkan Energian toimitalo

Kotkan Energian toimitalon jäähdytyksen tarvitsema energia tehdään kompressorikoneikolla, joka sijaitsee toimitalon pihalla. Kylmää ulkoilmaa käytetään hyväksi ja sitä kutsutaan nimellä vapaajäähdytys. Koneikossa jäähdytettävä vesi pumpataan talon 5. kerroksessa olevaan ilmanvaihtokonehuoneeseen, josta kylmä siirretään talon laitteiden käyttöön. Kylmä vesi virtaa ilmanvaihtokoneiden jäähdytyspattereissa, toimistohuoneiden jäähdytyslaitteissa ja serverihuoneiden jäähdytyskoneissa.

Case Kotkan konserttitalo

Kotkan konserttitalossa on meneillään aivan uuteen teknologiaan perustuva pilottihanke, jossa talon lämmitys ja jäähdytys hoidetaan yhdellä ja samalla laitteella, kaukolämmön paluuvirtauslämpöpumpulla. Ko. lämpöpumppu ottaa tarvitsemansa energian pääasiassa kaukolämmön paluuvirtauksesta ja palauttaa viilenneen kaukolämpöveden kaukolämmön paluuputkeen. Lisäksi lämpöpumppu tarvitsee sähköä. Osa lämpöpumpun tarvitsemasta sähköstä tuotetaan talon katolle sijoitettavilla aurinkopaneeleilla.

Jaa somessa!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart